Dybbans krönika

Bengans största titel! 

november 19, 2018

Vi fortsätter att kora nya svenska mästare. I fredags fick vi en riktigt tung sådan i Omaha Hi/Lo. Men…

…det går inte att få tag på Bengt Sonnert. Signalerna går inte ens fram. Har det blivit för mycket uppmärksamhet för den nyblivna guldmedaljören tro? Orkar han inte med fler journalister som vill ha en liten bit champion-glans i sina blaskor?

Men till sist ringer han upp.
– Sorry jag var i tvättstugan.
– I tvättstugan? Måste du hand om din egen tvätt efter detta stordåd?
– Ja, jag vet. Det är upprörande att inte hela världen cirkulerar runt det här SM-guldet. Jag trodde det skulle bli stora rubriker på Aftonbladets löpsedlar. Men fick nöja mig med en notis på poker.se…

Men det är inte hela sanningen. Sällan har en person fått så mycket kärlek efter ett SM-guld i poker. I hans Facebook-grupp ”The Gambling Cabin” svämmade det över av positiva kommentarer.
– Jag har faktiskt fått otroligt många fina grattis-hälsningar. Det märks att folk gillar det här med SM och att det är en stor grej.

För första gången på länge var den rutinerade Sonnert lite darrig på manschetten när han gled in på finalbordet med mycket marker.
– Jag blev pirrig och lite smygnervös för jag ville verkligen vinna.

Men det var inget snack. ”Bengan” visade upp sin stora rutin i att ha fyra kort på hand.
– Det är kul att det var det här eventet. Det har gått bra för mig i just Omaha Hi/Lo. Jag kan inte säga att jag är jättebra på det, men de andra är inte så duktiga heller. De flesta är stabila på Texas som de spelat mycket, men när det kommer till lite mer avancerade spelformer så får de problem.

Det finns få pokerspelare som har en lika gedigen karriär som ”Bengan” när det kommer till poker. Med ett finalbord i WSOP Europe Main Event som främsta merit i turneringssammanhang. En fjärdeplats som gav närmare en halv miljon dollar. Ändå märks det att han är genuint glad för den här titeln.
– Vi har peppat i Stugan under hela SM och jag har varit väldigt seriös med alla eventen även om det inte gått så bra. Trots att det är ett lägre inköp än de turneringar jag brukar spela så blir det en grej att spela SM. Många är med och det är mycket prestige. Det har blivit stort!

Hur rankar du den här titeln?
– Förvånansvärt högt faktiskt. Det är nog min största titel sjukt nog. Pengarna är ju en grej, men det är ju titeln man vill åt. Jag har vunnit turneringar förut med mycket pengar, men det är ju ingen som bryr sig om det. Jag har till och med glömt bort det själv. Nu har jag en riktig titel! SM för farao, vad händer?!

Efter att ha varit pokerproffset som gått in för att bli så bra det bara går och mäta sig med de bästa på de högsta cashgameborden har en lite äldre ”Bengan” börjat se poker på ett annat sätt.
– Nu har jag gjort min karriär i poker. Innan handlade mest om att blir så bra som möjligt och jaga de stora pengarna. Nu är det viktigare med den här prestigen, vinna titlar, ha roligt och få minnen att ta med sig. Det är själv sporten jag tycker är kul. Sporten poker.

Men Sonnert är inte nöjd här. Han har två godbitar kvar i årets SM. PLO shorthanded och Main Event. Han kommer självklart streama båda för de som vill haka på spänningen med en touch av östgötska.
– PLO 6-max är mitt favoritevent! Det ska bli skitkul! Vi har så många bra Omaha-spelare i Sverige så det blir mycket prestige. Jag hade bra stack i det förra Omaha-eventet också, men bluffade bort mig…jag visste ju vad de hade men de lade sig ändå inte. De gör ju inte sånt…

”Bengan” släpper snabbt sina mindre välvalda spel när Main Event kommer på tal.
– Det kommer bli brutalt i år! Alla är pepp och alla kan vara med. Det vore sjukt kul att komma långt där med.

Det ringer i ”andra änden”. Kan det vara Aftonbladet som vill skriva sin fjärde uppföljningsartikel?
– De får vänta nu. Jag måste hänga tvätt…

En dag som denna är det lite lättare att ta sig an hembestyren än andra. Efter många herrans år har svensk pokers främsta företrädare fått sin efterlängtade SM-titel.
– När barnbarnen en dag frågar om jag spelade poker som ung, då har jag äntligen något att säga. ”Jojjomän. Jag vann svenska mästerskapen i Omaha Hi/Lo och 25 lax.” De kommer trilla av stolen.

/ dybban

Kommentarsfältet är stängt (och inga tidigare kommentarer).