Dybbans krönika

Sopsorteringen

juli 6, 2018

Jag sitter på andra sidan jorden, bokstavligt talat. Det krävs två färjeförbindelser för att ta sig till den här lilla ön som huserar ett par hundra personer permanent.

Om ett världskrig skulle bryta ut skulle vi inte märka det. Vi bor bortom världspolitiken. Det enda som betyder något här är att man sopsorterar rätt. Då klarar man sig undan allt.

Solen glittrar i vattnet in under de röda båthusen. Det fläktar lagom mycket från Kattegatt för att de svenska flaggorna kan vaja ut i de omsorgsfullt planerade trädgårdarna.

Det finns tv. Men den slås bara på när det är VM-matcher. Den här texten skrivs dagen innan Sverige ska spela kvartsfinal mot England så jag går fortfarande runt i ett rus och funderar på vad jag ska göra sen, när allt är slut? Kolla på Ernst när han lär ut hur man gör en bordsdekoration av sjögräs och gammalt tegel? Den tjugofjärde säsongen av Lyxfällan och någon tjomme som tagit sitt hundrade sms-lån för att köpa en fräck handväska att visa upp under bartömningen på Stadshotellet i Flen?

TV:n kommer vara död för mig efter VM.

På motsatsen av den andra sidan av jorden har Main Event precis startat igång i WSOP.  Jag försöker med min knackiga uppkoppling hålla lite koll på svenskarna. I övrigt har turneringen aldrig varit mer avlägsen än den är just här. Det känns som ett vackert vemod.

En annan svensk ö är under belägring. I Visby pågår Almedalsveckan. Där försöker en nazistisk motståndsrörelse vinna mark genom att bete sig som vilsna pojkar. Såna pojkar som söker bekräftelse från polarna på krogen genom att bete sig obscent eller slåss. Såna pojkar som inte har något annat skyddsnät än en förljugen världsbild och människor som delar den.

De vill helst skicka hem alla som invandrat till Sverige efter 1975. De vill ha en etnisk svensk befolkning. De vill ta tillbaka något de kallar ”sitt land”?

De här pojkarna borde kanske börja spela poker istället?

Då skulle de få träffa människor från andra länder och inse att människor är olika, men att det inte beror på hudfärgen.

Då skulle de få ha lite trevligt istället för att häcka i Dalarna och hamra felstavade hat-tweets på mobilen.

Då skulle de kanske lära sig något de inte lärde sig i skolan. Typ sannolikhetslära. (Jo, Hitlers koncentrationsläger fanns. Det är bevisat. Och nej, jag kommer inte diskutera hur eller varför med någon ”meningsmotståndare”. Det vore som att diskutera med en pokerspelare som tycker att KK är en bättre starthand än AA. Det finns ingen elektricitet fram till lysrören…)

Då skulle de få nya kompisar som kan visa dem andra vägar. Roligare, vettigare, mänskligare vägar.

Jag läste om en kille som var i Almedalen. En av nazisterna skrek åt honom: ”Du är bara här på besök, det här är mitt land!” En gotlänning gav sig in i diskussion och skrek tillbaka: ”Ni är båda på besök här, min ö, men utlänningen får gärna stanna!”

Till syvende och sist är vi alla besökare på den här världen under ett antal år.

Jag vandrar bort till den lilla ICA-butiken för att leta efter en köttbit att grilla. På vägen möter jag ortsbefolkning jag aldrig träffat förut, alla hälsar.

Ett pokerbord ska vara precis som den här lilla ön. Det ska vara bortom världspolitiken och välkomna alla. Så länge man sköter sopsorteringen så kommer man undan med allt…

/ dybban 

Kommentarsfältet är stängt (och inga tidigare kommentarer).