Dybbans krönika

Att checkraisa Jesus

mars 29, 2018

Det är påsk. Det är dags för de sedvanliga äggen som farsan gömmer i huset i Småland. Jag är 35 bast men måste fortfarande leta efter de där gamla hallonbåtarna varje år.

Då jag är uppväxt i en frikyrklig miljö så hör det även till traditionen att man ska prata om Jesus. Jag funderade länge på hur jag skulle få in honom i en pokerkrönika. För Guds favoritpöjk avskydde väl poker och gambling i största allmänhet? Eller skulle han faktiskt kunna tänka sig att utmana mig på ett parti mellan sina vattenräder och predikningar?

Pokern har under åren ofta ansetts som något fult och halvskumt. Och visst ligger kyrkan bakom en del av det skamfilade ryktet. Inom kyrkans väggar fick jag som liten höra hur jag skulle akta mig för spel om pengar – och kortleken. Några syföreningsdamer skulle säkerligen vända sig under jord om de fick veta vad det blev av mig…

Min farfar fick inte ens röra en kortlek för farfarsfar, pastor Sixten. Det sågs som synd, något djävulen hittat på under tråkiga stunder i helvetet. I 40- 50- och 60-talets Sverige var det enda man kunde om poker vad man sett i de gamla vilda västern-filmerna. Några svettiga cowboys satt, drängafulla på whisky med ess i rockärmen, och lirade mörkpoker på någon dammig saloon. Det slutade oftast på två olika sätt. Antingen åkte någon usling dit för fusk och blev skjuten som boskap, rakt i pallet bara. Eller så spelade samma stackare bort hus, häst och guldklocka med ett ”oslagbart” fyrtal, som givetvis var uppe mot en straight flush. Hade man tur stannade det vid en bortgamblad fruga, lite fistfights och ett ansikte ner i spottkoppen…

Sådant ogudaktigt beteende var så klart inget man skulle befatta sig med. Det var uppenbart skadligt på alla sätt och vis.

Men. På riktigt. Vad säger bibeln egentligen om spel som poker? Själv har jag ingen aning, vilket gör att man lätt köper de skräddarsydda argumenten man hört under uppväxten. Så jag tog ett snack med någon som har bättre koll. Pappa Pastor Lindell.

– Vad jag förstår så finns det inte ett enda bibelord som talar emot spelande, säger han.

Vasägerdu?! Har vi gått runt och aktat oss för kortleken i onödan?

– Ja, synen på spel har egentligen inte haft med kristendomen att göra utan har snarare handlat om vårt lands traditioner och moraliska värderingar. Det är precis som med alkoholen.

–  I Sverige växte nykterhetsrörelsen och frikyrkorörelsen fram samtidigt. Därför drack man inte alkohol som kristen. Det är en syn vi haft i Sverige, men resten av världens kristna har helt andra alkoholtraditioner.

Men säger kyrkan ingenting om gambling i dag?

– Världens största kyrka, den katolska, menar att spel inte betraktas som syndigt så länge spelaren fullföljer sina personliga plikter. Där ligger nog någon slags genomsnittlig kristen uppfattning. Det är inte fel att spela poker så länge man inte spelar för mer än man har råd med.

Det snurrar för mig. Har Svenska Spel snott sitt ”spela lagom-koncept” direkt från kyrkan?

Tror du Jesus skulle kunna tänka sig att utmana mig på en heads up då? 

– Ja…hade man frågat honom tror jag att han hade haft ungefär samma syn som katolska kyrkan. Det är min gissning. Som jag tolkar Jesus i bibeln var han inte så sträng på lagar och förordningar, det var hans omgivning som var det.

Här vill jag ta tillfälligt i akt och meddela att farsan är bra på att lyfta fram Jesus som en skön snubbe. Hade jag frågat om Jesus kanske skulle vilja följa med ut på en bärs och fotboll så hade farsan absolut sagt att ”det hade Jesus varit extremt sugen på, om det inte krockade med hans övriga uppgifter som han var noga med att inte försumma…”

Men ändå. Att få spela heads up med Jesus, när han nu kommer tillbaka till jordelivet, skulle vara något att tv-sända. Ett ton av marker, nattvardsvinet i dunkar och påven som dealer. Jag undrar hur han hade spelat, gissar på tight-aggressiv.

Genom åren har jag mött ett par riktigt bra pokerspelare, flera i världsklass. Men det här skulle dock kunna bli en tuffare nöt att knäcka än samtliga. En kille som kan göra en fisk till flera fiskar (seriöst den bästa egenskap en pokerspelare kan ha!), bota sjuka och driva ut demoner känns på förhand som en övermäktig motståndare. Hade Jesus brytt sig om stålar hade han säkert kunnat göra sig en förmögenhet. ”Farsan, det där med att gå på vatten var coolt. Men just nu vill jag helst bara sätta den här hålpipan på river. Kan du fixa?”

Jag skulle akta mig för att checkraisa Guds son på turn.

För er som inte har full koll så firar vi påsk för att Jesus dog på ett kors under långfredagen. Och återuppstod, under dramatiska former, på påskdagen. Med tanke på denna historia förstår jag inte varför kristna någonsin varit rädda för något som en kortlek…

Vi ses kanske vid borden i helgen? Kom då ihåg! Spela lagom, som kyrkan säger, så har du inte bara större chans att slippa ekonomiska tråkigheter utan förbättrar även oddsen till en plats i paradiset. Gött som kräm på alla sätt.

GLAD PÅSK ALLA!

/ dybban

Kommentarsfältet är stängt (och inga tidigare kommentarer).