Dybbans krönika

Städdag

mars 8, 2018

Jag har fortfarande inte listat ut meningen med livet. Men jag kan baske mig räkna upp ett par saker som definitivt inte är meningen med allt.

Det finns faktiskt personer som tycker att man slösar bort sitt liv som pokerspelare. De tycker att det är själadött. Att det är dekadent. Att man inte ger tillbaka något till samhället. Visst, jag kan absolut respektera de åsikterna. Jag kan till och med hålla med i vissa fall. Men, det finns värre saker. Det finns mycket värre saker att slösa bort sitt liv på.

Norrländskan överraskade mig i lördags, med orden ”idag är det städdag!” En lördag, alltså. En lördag. Det är ju en dag av förströelse och roligheter. Jag försökte slingra mig ur det hela på hundratvå olika sätt.
– Jag kan åka till tippen och slänga saker?
– Nej.
– Jag kan gå ut med barnen?
– Nej.
– Men jag kan hyra in städare?
– Nej!
– Men hur många pokerproffs städar själva??
– Minst en.
– Ylitalo städar aldrig själv!

Tydligen är de sista fraserna rätt vanligt förekommande. Som när John Guidettis sambo sa åt honom att diska hade han något upprört svarat:
– Tror du Messi någonsin diskar?!
Det finns alltid någon lite högre upp i näringskedjan att referera till…

Som Valterego sa i en podcast nära dig, hur troligt är det att Viktor Blom vaknar upp och säger att det är städdag?

Bengt Sonnert hörde av sig och ville prata Stryktips. Jag kunde inte. Förklarade varför. Han tyckte det hela var skandal och erbjöd sig att bli mitt ombud i frågan och prata Norrländskan till rätta. Det gick inte heller.

När jag satt där på golvet och skurade köksluckor kröp det in en riktig ångest i kroppen. En svart ångest som gjorde att mitt liv kändes helt meningslöst. Vi har bara ett liv, och vi pratar allltid om att man ska ta tillvara varje dag. Jag kan bara inte ha blivit född till denna jord för att städa köksluckor. Det finns en orimlighet i det där som är helt gränslös. Jag fick nästan andnöd och var tvungen att gå på toa för att surfa bort tio minuter i en tyst protest. Lyckades samtidigt få in ett stryktips…

Timmarna gick och jag lyckades inte få i gång någon vettig debatt alls om att det här var slöseri med vår dyrbara tid på jorden. Jag fick istället en blick tillbaka som talade om att jag var ett sorgligt kapitel i en barnbok.

Ett enda glädjeämne kom till mig under denna misär. Jag hittade 130 kronor i mynt under soffan! Så jädra gött. Gratis pengar.
– De där pengarna ska läggas i burken!
– Burken? Vadå för burk?
– Myntburken.
– Men jag har ju hittat dem, de är mina nu. Det var säkert mina från början också.
– Lägg dem i myntburken.
– Ok.

Jag har börjat inse att jag är lite längre än längst ner i hierarkin i den här familjen. Om vi skaffade en hamster så skulle det bara innebära att jag hamnade ännu längre ner.

Kvällen började nalkas. Jag hade knappt hunnit följa tipset, men inser plötsligt att det är nära. Alla rätt fram till kvällsmatchen mellan Liverpool-Newcastle.

Vi hade lyckats få ordning och reda på torpet. Och jag kunde vackert grinda in 2-0 till Liverpool. 13 rätt gav 137k, lite drygt. Jag måste säga att ångesten tidigare under dagen släppte lite av det. Jag insåg att jag kanske var världens bäst betalda städare, snacka om OB!

Fyra dagar senare fick vi en vattenläcka. Idag har det varit hantverkare i lägenheten. Hantverkare är bra på mycket, men inte på att städa. De skiter ju fullständigt i om de river in en jädra åker under stövlarna. Att ta av sig skorna när de kliver innanför tröskeln är tydligen en helt omöjlig tanke.

Så nu är vi tillbaka där vi började. Det måste städas. Ja, det ser till och med värre ut än innan vi städade.

Att spela poker känns som en totalt uppoffrande och lidelsefull uppgift, i nära konkurrens med att jobba med utsatta barn i Bangladesh, i jämförelse med städning.

Men nä, jag kan inte säga att poker är meningen med livet. Men jag vet att skura köksluckor inte är det.

De säger att man som pokerspelare inte ger tillbaka något till samhället. Men vilka tror ni får alla städfirmor att gå runt då?

/ dybban

Kommentarsfältet är stängt (och inga tidigare kommentarer).